Παρελθόν η ιδέα για τιμοκατάλογο τρακτέρ στα σχέδια βελτίωσης
Εγκαταλείπεται το σχέδιο µε τον τιμοκατάλογο εύλογου κόστους των τρακτέρ στα Σχέδια Βελτίωσης, µε τους αξιολογητές να βρίσκονται σε αναµονή για τις προθέσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας, που θεωρούν πάντως πως ακόµα κι αν αύριο έχουν όλες τις οδηγίες που χρειάζονται, εγκρίσεις δεν πρόκειται να έχουν στα χέρια τους οι αγρότες πριν το Νοέμβριο. Ενδεικτικό είναι, σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, πώς ούτε στη Μονάδα Επενδύσεων του υπουργείου έχουν εικόνα για τις προθέσεις των επικεφαλής στη Βάθη, περιµένοντας τις εξελίξεις, µε τον τιμοκατάλογο όπως είχε δημοσιευθεί τον Απρίλιο, να έχει αποσυρθεί.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης λέγεται πάντως ότι βλέπει µε ιδιαίτερη ευαισθησία τα ζητήματα του κλάδου των αγροτικών μηχανημάτων, εφόσον άλλωστε, όπως είχε αναφέρει ο ίδιος, στα εφηβικά του χρόνια εργαζόταν ως πωλητής ψεκαστικών στην οικογενειακή επιχείρηση.
Εδώ, αξίζει να σημειωθεί, πως ο τελευταίος που κράτησε άµυνα για το θέµα του τιμοκαταλόγου µέχρι το τέλος της θητείας του στη Βάθη, ήταν ο Σταύρος Αραχωβίτης, αρνούμενος να υπογράψει ακόµα και τον τροποποιημένο κατάλογο, που του έχουν φέρει οι αρµόδιες αρχές.
Αναφορικά µε την πορεία των αξιολογήσεων, µέχρι στιγµής, στις περισσότερες Περιφέρειες ένα 70% κατά µέσο όρο περίπου έχει ολοκληρωθεί και βρίσκονται στο στάδιο των διασταυρωτικών ελέγχων, όσο το επιτρέπει βέβαια η έλλειψη οδηγιών για τον τρόπο αξιολόγησης των δαπανών σε τρακτέρ και παρελκόμενα. Παράλληλα έχουν εντοπιστεί και εκκρεμότητες µε τις αιτήσεις στα πλαίσια του Μέτρου 4.1.3 για ενεργειακές επενδύσεις, καθώς αναµένονται επίσης οδηγίες για τις σχετικές ενεργειακές µελέτες. Στη Θεσσαλία και την Κεντρική Μακεδονία µε τον µεγαλύτερο όγκο αιτήσεων, το 90% αι 80% αντίστοιχα των αξιολογήσεων έχει εν µέρει ολοκληρωθεί.
Εφόσον κλείσει η αξιολόγηση, θα πρέπει µετά να ανοίξουν οι γνωµοδοτικές επιτροπές και µετά από αυτές οι ενστάσεις εξού και η αβεβαιότητα για το αν έχουν στα χέρια τους οι αγρότες τις εγκρίσεις µέσα στο φθινόπωρο.
Εν τω µεταξύ, πέρα από τα τεχνοκρατικά, η καθυστέρηση των αξιολογήσεων έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση ειδικά τους νέους αγρότες, οι οποίοι εδώ και δύο χρόνια δουλεύουν µε εργολήπτες και χωρίς βαριά μηχανήματα, σε σηµείο που υπολογίζεται ότι τα χρήµατα που έχουν δώσει σε «εξωτερικούς» για να κάνουν τις δουλειές τους, αντιστοιχούν στα λεφτά που θα γλιτώσουν από την αγορά του εξοπλισμού µετά την επιδότηση.
Πηγή: https://www.agronews.gr