fbpx
Written by REKOR

Στο επόμενο 10ήμερο πληρωμή ΕΛΓΑ

Την τρέχουσα ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα και πάντως μέσα σε ένα 10ήμερο θα γίνει άλλη μια καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, με ποσοστό 90% προκαταβολή, για ζημιές που «δένουν» με τη δήλωση ΟΣΔΕ του 2018, δηλαδή, θα πιάσει μέχρι και το πρώτο 3μηνο του 2019. Για μετά το πρώτο 3μηνο, θα πρέπει να φτάσει στον ΕΛΓΑ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ το νέο αρχείο των δηλώσεων ΟΣΔΕ του έτους 2019, πράγμα το οποίο ακόμα δεν έχει γίνει.

Αναφορικά τώρα με το υπόλοιπο 10% του έτους 2018, από τον ΕΛΓΑ αναμένουν την υπογραφή του νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για την αναθεώρηση του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να μπορέσει ο Οργανισμός να το καταβάλει στους δικαιούχους αγρότες.

Τέλος σχετικά με τις πληρωμές των ΠΣΕΑ 2017, να αναφέρουμε πως μόλις οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ «ξεμπλέξουν» με τις πρόσφατες ζημιές, αμέσως μετά θα προχωρήσει ο Οργανισμός στην συγκεκριμένη πληρωμή των ΠΣΕΑ.

DE MINIMIS

Τέλος για τις ενισχύσεις de minimis, η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΑΑΤ είχε χορηγήσει ενισχύσεις ήσσονος σημασίας σε μια σειρά προϊόντων και κατέβαλε περίπου 90 εκ. ευρώ. Δεν πρόλαβε όμως, λόγω πρόωρων εκλογών,  να καταβάλει ενισχύσεις στους κτηνοτρόφους της Δυτικής Μακεδονίας, στους αμυγδαλοποαραγωγούς καθώς και σε όσους καπνοπαραγωγούς δεν είχαν λάβει de minimis για τις ποικιλίες Μπασμά και Κατερίνης.

Το τι θα πράξει η νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, υπό τον Μάκη Βορίδη, για τις ενισχύσεις De minimis και αν θα χορηγήσει αυτές τις οποίες υποσχέθηκε η προηγούμενη ηγεσία υπό τον Σταύρο Αραχωβίτη, είναι ακόμα άγνωστο.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος υπουργός, έχει να διαχειριστεί άλλα 70 εκ. ευρώ για ενισχύσεις De minimis και είναι στη δική του πλέον δικαιοδοσία, σε ποιες καλλιέργειες ή εκτροφές θα τις χορηγήσει.

Πηγή: http://www.agroekfrasi.gr

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this