fbpx
Written by REKOR

Τρεισήμισι φορές πάνω η ζήτηση για τα ιδιωτικά Leader Θεσσαλονίκης

«Ουρές» σχημάτισαν οι ιδιώτες επενδυτές για την προκήρυξη των δύο τοπικών προγραμμάτων CLLD – LEADER του νομού Θεσσαλονίκης, που αφορά στην υλοποίηση έργων ιδιωτικού χαρακτήρα, με το ενδιαφέρον να ξεπερνά κάθε προσδοκία και το αιτούμενο ποσό επιχορήγησης να υπερβαίνει κατά 3,5 φορές τα διαθέσιμα κονδύλια.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από την Αναπτυξιακή Νομού Θεσσαλονίκης ΑΕ που υλοποιεί τα δύο προγράμματα, ως Ομάδα Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ), στις 15 Οκτωβρίου, με τη λήξη της προθεσμίας κατάθεσης ηλεκτρονικών αιτημάτων, υποβλήθηκαν συνολικά 156 προτάσεις, με  προϋπολογισμό 40.422.382 ευρώ και αιτούμενο ποσό χρηματοδότησης 23.412.898 ευρώ, όταν τα διαθέσιμα κονδύλια και των δύο προσκλήσεων ήταν μόλις 6.477.500 ευρώ.

Από τις προτάσεις που υποβλήθηκαν στα 2 Προγράμματα, ποσοστό 27,1% αφορά στη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, 33,1% στον τομέα του τουρισμού, 20,1% σε βιοτεχνίες, 13% σε δράσεις παροχής υπηρεσιών και το υπόλοιπο κατανέμεται στις λοιπές δράσεις (σ.σ. μεταφορά γνώσεων και ενημέρωσης στο γεωργικό και δασικό τομέα, δράσεις συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών παραγόντων, κλπ).

Τα δύο Τοπικά Προγράμματα αφορούν τις περιοχές:

– των Δήμων Λαγκαδά, Βόλβης και τμημάτων των Δήμων Ωραιοκάστρου, Θέρμης, Θερμαϊκού, Πυλαίας – Χορτιάτη και Δέλτα και

– του Δήμου Χαλκηδόνος και τμήματος του Δήμου Δέλτα

Στην πρώτη προκήρυξη, από την ανάλυση των στοιχείων, προκύπτει πως κατατέθηκαν συνολικά 122 προτάσεις, με 32.010.796 ευρώ και αιτούμενη επιχορήγηση 18.597.575 ή 5 φορές πιο πάνω από το ποσό της προκήρυξης, που ήταν στα 3.732.500 ευρώ.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προσέλκυσε ο τομέας του τουρισμού, με ποσοστό 41,5% επί των αιτημάτων που κατατέθηκαν, και ακολουθούν οι βιοτεχνίες με 19,3%, η μεταποίηση γεωργικών προϊόντων με 18,1%, η παροχή υπηρεσιών με 14,1%, οι δράσεις συνεργασίας με 3,3% και το υπόλοιπο σε άλλες δράσεις.

Αντιστοίχως στη δεύτερη προκήρυξη, υποβλήθηκαν 34 προτάσεις, με συνολικό προϋπολογισμό 8.411.585 ευρώ και αιτούμενη χρηματοδότηση 4.815.340 ευρώ ή 1,7 φορές περισσότερο από το ποσό των 2.745.000 που ήταν το αρχικό κονδύλι της προκήρυξης. Η ανάλυση εδώ δείχνει πως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον επιδείχθηκε για τη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, με 57,3% του συνόλου και έπονται οι βιοτεχνίες με 26,1% και η παροχή υπηρεσιών με 7,8%. Το υπόλοιπο αφορά σε άλλες δράσεις.

«Ως Πρόεδρος της ΑΝΕΘ αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους τους υποψήφιους επενδυτές που ανταποκρίθηκαν στις προσκλήσεις στο πλαίσιο των  δύο Τοπικών Προγραμμάτων CLLD / LEADER. Επίσης θα ήθελα να συγχαρώ τα στελέχη της ΑΝΕΘ για την μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν για την πληρέστερη δυνατή ενημέρωση και την εμψύχωση του τοπικού πληθυσμού και ειδικότερα των εν δυνάμει δικαιούχων», σχολίασε ο πρόεδρος της Αναπτυξιακή Νομού Θεσσαλονίκης ΑΕ, Θωμάς Βράνος, προσθέτοντας πως «δεσμευόμαστε ως ΑΝΕΘ ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια σε συνεννόηση με τις αρμόδιες Αρχές για την ένταξη στα Προγράμματα του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού θετικά αξιολογημένων προτάσεων, με τη διάθεση πρόσθετων πιστώσεων».

Πηγή: https://www.agronews.gr

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this