fbpx
Written by REKOR

Νέα προκήρυξη Νέων Αγροτών με 100 εκατ. ευρώ μέσα στο 2020

Ακόµα µία προκήρυξη Νέων Αγροτών θα πρέπει να περιµένουν οι αγρότες εντός της περιόδου 2020-2021, σύµφωνα µε τα όσα προέκυψαν από την 8η Επιτροπή Παρακολούθησης των Προγραµµάτων Αγροτικής Ανάπτυξης, την περασµένη Τετάρτη. Oι πληροφορίες κάνουν λόγο για ανάγκη τρίτης προκήρυξης, η οποία υπολογίζεται στα 100 εκατ. ευρώ, ώστε να µπορέσει το Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης να κλείσει χωρίς προβλήµατα. Συγκεκριµένα, καλά ενηµερωµένες πηγές αναφέρουν πως η «ανάγκη» αυτή προκύπτει από τη διαχειριστική φόρµουλα που πρέπει να βρεθεί για την εξισωτική αποζηµίωση: Την τριετία 2021-2023 η χώρα µας δεν έχει δεσµεύσει τα απαραίτητα κοινοτικά κονδύλια για την πληρωµή της εξισωτικής από τα Προγράµµατα, χρήµατα τα οποία υπολογίζονται στα 150 εκατ. ευρώ, ετησίως. Ως εκ τούτου, για να εγκριθούν από τους Ευρωπαίους και µην φανεί στους δείκτες πως το ελληνικό πρόγραµµα αφιερώνεται σχεδόν στο 50% µόνο για το Μέτρο 13 (εξισωτική) θα επιχειρηθεί η ισορροπία µε προγράµµατα εύκολης απορροφητικότητας, και ένα από αυτά είναι οι Νέοι Αγρότες.

Την τριετία 2021-2023 η χώρα µας δεν έχει δεσµεύσει τα απαραίτητα κοινοτικά κονδύλια για την πληρωµή της εξισωτικής από τα Προγράµµατα, χρήµατα τα οποία υπολογίζονται στα 150 εκατ. ευρώ, ετησίως.

Αντίθετα, δύσκολα είναι τα πράγµατα για τους δικαιούχους Βιολογικών που λαµβάνουν ενίσχυση µε τριετείς συµβάσεις (µετάβαση), καθώς όπως όλα δείχνουν δεν θα είναι δυνατή η παράταση των δεσµεύσεών τους, εφόσον δεν γίνεται να καλυφθούν και οι τέσσερις προσκλήσεις (δύο για φυτική και δύο για ζωική παραγωγή).

Όσον αφορά τις προκηρύξεις εντός του ερχόµενου 6µήνου, ο προγραµµατισµός αναφέρει:

  • Εντός του πρώτου διµήνου του 2020 θα υπάρξει προκήρυξη για το Μέτρο 3.1 «Στήριξη για νέες συµµετοχές σε συστήµατα ποιότητας».
  • Μετά το τέλος των δηλώσεων ΟΣ∆Ε του 2020 θα βγει η τρίτη προκήρυξη του Μέτρου 10.1.8 για το Κοµφούζιο ύψους 20 εκατ. ευρώ, η οποία πρώτη φορά καλύπτει και αµπέλια, σύµφωνα µε την προδηµοσίευση.
  • Προς υπογραφή βρίσκεται η Υπουργική Απόφαση για το Μέτρο 4.1.2, που αφορά τα Σχέδια Βελτίωσης για αρδευτικά συστήµατα.
  • Αρχές του 2020 θα προκηρυχθεί το Μέτρο 5.1 «Αντιχαλαζικά»
  • Αναµένεται άµεσα, η πρόσκληση του Μέτρου 4.2.1 Μεταποίηση στην Πελοπόννησο.

Πηγή: www.agronews.gr

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this