Εγκρίσεις και πληρωμές στα Σχέδια Βελτίωσης εντός του 2019
Άμεση ολοκλήρωση των αξιολογήσεων στις επενδυτικές προτάσεις των Σχεδίων Βελτίωσης και πληρωμές των δικαιούχων ακόμη και πριν την εκπνοή του 2019, υποσχέθηκε η ηγεσία του ΥπΑΑΤ σε αντιπροσωπεία 15 αγροτών από την κεντρική και βόρεια Ελλάδα.
Ταυτόχρονα, άφησε ανοικτό παράθυρο για βελτιωτικές παρεμβάσεις στα θέματα του ΕΛΓΑ, της φορολογίας των επιδοτήσεων, του net metering και στο… βάθος και του αγροτικού πετρελαίου, ενώ εξετάστηκε και το τί φέρνει η νέα ΚΑΠ.
Η συνάντηση έγινε στο Μέγαρο της Πλατείας Βάθη, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου και είχε χαρακτηριστικά… μαραθωνίου, καθώς διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες και όπως ανέφερε στην Agrenda ο πρόεδρος του Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου, Διαμαντής Διαμαντόπουλος, που μετείχε σε αυτή, στο τραπέζι της συζήτησης έπεσαν όλα τα θέματα που καίνε τους παραγωγούς και με τον έναν ή άλλον τρόπο ναρκοθετούν τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα.
Σε ό,τι αφορά στο ερώτημα για τα Σχέδια Βελτίωσης ο γ.γ. του ΥπΑΑΤ, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας ενημέρωσε τους παραγωγούς πως κλείνει πλέον και η τελευταία εκκρεμότητα με τον «τιμοκατάλογο Τσιατούρα», κάτι που σημαίνει πως οι αξιολογήσεις ολοκληρώνονται οσονούπω και το πρόγραμμα μπαίνει σε τροχιά ενεργοποίησης.
Ο ίδιος, φέρεται να διαβεβαίωσε ότι τα απαιτούμενα κονδύλια είναι ήδη εξασφαλισμένα και κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος και πως τα επενδυτικά που έχουν προχωρήσει και έκοψαν και τιμολόγια για τυχόν μηχανήματα ή εξοπλισμό, θα έχουν πάρει χρήματα μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου του 2019.
Σε σχέση με τους παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος παραγωγής, η αντιπροσωπεία των αγροτών έθεσε επιτακτικά το ζήτημα της μείωσης της τιμής του αγροτικού πετρελαίου, καθώς, όπως τονίστηκε, καθιστά τις εκμεταλλεύσεις μη ανταγωνιστικές. Για το συγκεκριμένο θέμα, κατά τις σχετικές πληροφορίες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, δήλωσε ότι αναζητείται δημοσιονομικός χώρος από την κυβέρνηση, με σκοπό να υπάρξει βελτιωτική παρέμβαση, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει το πότε θα γίνει αυτή, ενώ ζήτησε από τους συνομιλητές του και να του καταθέσουν προτάσεις. Διευκρίνισε δε, ότι η λύση που αναζητείται θα είναι στη λογική της επιδότησης του πετρελαίου και όχι της οριζόντιας μείωσής του, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό της τιμής του, ανά λίτρο, αφορά σε φόρους και θεωρείται βέβαιο πως σε αυτή την περίπτωση θα ανοίξει την όρεξη για αύξηση της φοροδιαφυγής.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης στην αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 20% (σ. σ. το υπουργείο επέμενε πως δεν ξεπερνά το 12%), που ανακοίνωσε προσφάτως η ΔΕΗ, με τον Μάκη Βορίδη να καλεί τους παραγωγούς να αξιοποιήσουν το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για το net metering. Η απάντηση που έλαβε, πάντως, τον προβλημάτισε, καθώς οι αγρότες του μετέφεραν πως είναι κάτι που τους ενδιαφέρει μεν, όμως, η ΔΕΗ τους χρεώνει από 25 έως και 40 χιλ. ευρώ (ανάλογα με την απόσταση) τη σύνδεση με το δίκτυο, καθιστώντας εκ προοιμίου την επένδυση ασύμφορη.
«Είπε ότι θα το εξετάσει με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη», ανέφερε ο πρόεδρος του Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου και πρόσθεσε πως «του ζητήσαμε επίσης να αφαιρεθούν από τη φορολογία η βασική ενίσχυση (σ. σ. φορολογείται από το 1ο Ευρώ) κι οι συνδεδεμένες (σ.σ. πάνω από 12.000 ευρώ) και μας ανέφερε πως θα το συζητήσει με τον υπουργό Οικονομικών, ώστε να υπολογιστεί πόσο θα κοστίσει ένα τέτοιο μέτρο και αν βρεθεί αντίστοιχος δημοσιονομικός χώρος θα προχωρήσει».
Σε σχέση με τον ΕΛΓΑ και τα αιτήματα των παριστάμενων παραγωγών για τη δυνατότητα να είναι προαιρετική η ασφάλιση των αγροτών στο Ταμείο, έστω για κάποιες από τις καλλιέργειες, ο κ. Βορίδης φέρεται να υποστήριξε πως κάτι τέτοιο θα καταστήσει ακόμη πιο αναιμικά τα ήδη στενά οικονομικά του ΕΛΓΑ και θα υποχρεωθεί να σηκώσει το βάρος ο προϋπολογισμός του κράτους, κάτι που δεν μπορεί να γίνει. Σημείωσε, ακόμη, πως γίνεται προσπάθεια να προσελκυστούν και άλλες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά πλην μιας, όπως τονίστηκε, δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τις άλλες για δραστηριοποίηση στον πρωτογενή τομέα.
Επανατέθηκε, επίσης, το αίτημα για τη δημιουργία ανεξάρτητου φορέα ασφάλισης των αγροτών (σ.σ. μας έχουν τσουβαλιάσει μαζί με τους γιατρούς και τους δικηγόρους), με την υπενθύμιση πως υπήρξε μια από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει το 2016 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως αρχηγός, τότε, της αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με τον Μάκη Βορίδη, όμως, να αποφεύγει να τοποθετηθεί επί του θέματος.
«Όσον αφορά τέλος στη νέα ΚΑΠ, η ενημέρωση που μας έγινε από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ είναι ότι τα πράγματα δυσκολεύουν πάρα πολύ. Τα χρήματα που θα διατεθούν στον αγροτικό τομέα, συνολικά στην Ε.Ε., θα είναι λιγότερα, ενώ ειδικά τα κονδύλια για τον Β’ πυλώνα θα μειωθούν έως και 40%», τόνισε ο κ. Διαμαντόπουλος, προσθέτοντας ότι αναφορά έγινε και στην ανάγκη ενίσχυσης των ελέγχων στα σημεία εισόδου της χώρας, ώστε να αντιμετωπιστούν κρούσματα αθέμιτου ανταγωνισμού και παράνομων ελληνοποιήσεων εισαγόμενων προϊόντων.
Στην αντιπροσωπεία μετείχαν αγρότες από τις Σέρρες, τη Δράμα, τη Χαλκιδική, τα Γιαννιτσά, τη Λαμία και άλλες περιοχές της χώρας.
Πηγή: https://www.agronews.gr