fbpx
Written by REKOR

Έρχεται το «Εξοικονομώ» για αγροτικές επιχειρήσεις με το Green Deal των Βρυξελλών

Εξατοµικευµένη χρηµατοδότηση σε ένα ευρύ φάσµα έργων µέσω ειδικών προγραµµάτων και προϊόντων για επενδύσεις εξοικονόµισης ενέργειας για αγροτικές επιχειρήσεις, περιλαµβάνει µεταξύ άλλων το επενδυτικό σχέδιο 1 τρις ευρώ σε βάθος δεκαετίας της Πράσινης Συµφωνίας (Green Deal), που ανακοίνωσε η Κοµισιόν.

Aντικατάσταση των υφιστάµενων µηχανηµάτων και εγκαταστάσεων µε προτεραιότητα σε τρακτέρ, αλωνιστικές, αντλιοστάσια αρµεκτήρια, υλοποίηση έργων αξιοποίησης γεωθερµικών πεδίων για στήριξη θερµοκηπιακών καλλιεργειών και θερµοκηπιακά πάρκα, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για net metering. Πρόκειται για έργα που αξιώνουν χρηµατοδότηση µέσω του προγράµµατος InvestEU, τον δεύτερο Πυλώνα της ΚΑΠ και το Ταµείο ∆ίκαιης Μετάβασης, µε ορίζοντα την περίοδο 2021-2030 που καλύπτει το σχέδιο της Κοµισιόν. Σηµειώνεται εδώ πως το εξειδικευµένο πλάνο για την αγροτική οικονοµία, στα πλαίσια του Green Deal, είναι προγραµµατισµένο να ανακοινωθεί την ερχόµενη άνοιξη µε τίτλο «Farm to Fork» (Από το χωράφι στο πιρούνι).

Με βάση τα παραπάνω, την ερχόµενη περίοδο:

Πρώτον, δίνεται η ευκαιρία για µόχλευση κονδυλίων εκτός ΚΑΠ και µέσω του InvestEU για κίνητρα αντικατάστασης στόλου µηχανηµάτων, όπως για παράδειγµα απολάµβανε η αυτοκινητοβιοµηχανία µε τα σχέδια επιδότησης για απόσυρση ρυπογόνων οχηµάτων. Άλλωστε, η Κοµισιόν διαφηµίζει το πρόγραµµα InvestEu ως συµπληρωµατικό του Β’ Πυλώνα για να κάµψει τις αντιδράσεις λόγω των περικοπών.

∆εύτερον, δηµιουργείται µία εντελώς νέα λογική στην επιδότηση των µηχανολογικών επενδύσεων µέσω της ΚΑΠ. Το ενεργειακό ισοζύγιο του νέου σε σχέση µε τον παλιό εξοπλισµό µπορεί να παίζει κοµβικό ρόλο στα επόµενα προγράµµατα.

Υπενθυµίζεται επίσης ότι οι παραπάνω επενδυτικές δράσεις στα πλαίσια του Green Deal έχουν προβλεφθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίµα που έχει αποστείλει η χώρα µας προς έγκριση στην ΕΕ.

Πηγή: https://www.agronews.gr

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this