fbpx
Written by REKOR

Παρατάσεις για όλα τα αγροτικά προγράμματα

 

Αλλάζει όλο το πλαίσιο εφαρµογής στα Προγράµµατα Αγροτικής Ανάπτυξης µε τις προθεσµίες να παρατείνονται, τις δεσµεύσεις των δικαιούχων να χαλαρώνουν και προστίθενται και νέα Μέτρα για τη στήριξη των αγροτικών εκµεταλλεύσεων.

Ήδη οι Βρυξέλλες έχουν δώσει το «ΟΚ» για να προχωρήσει η τροποποίηση των εφαρµοστικών κειµένων στα πλαίσια των έκτακτων µέτρων στήριξης λόγω πανδηµίας, ενώ το γεγονός ότι δεν θα ισχύσει για την απορρόφηση των κονδυλίων το ν+3, σηµαίνει ότι οι δικαιούχοι θα έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους να πραγµατοποιήσουν την επένδυση.

Αυτό που µένει τώρα είναι να δροµολογηθούν οι σχετικές τροποποιήσεις στα εφαρµοστικά πλαίσια  (παρατάσεις υλοποίησης έργων κ.λπ) των Μέτρων, µε εκείνο του 4.2 «Εµπορία-Μεταποίηση» να είναι ήδη ώριµο ενώ ακολουθούν τα Σχέδια Βελτίωσης αλλά και τα Leader. Σηµειώνεται εδώ όσον αφορά ειδικότερα τα Σχέδια Βελτίωσης πως τα καταστήµατα αγροτικών µηχανηµάτων µέσω των ΣΕΑΜ και ΕΚΑΓΕΜ (βλ. άρθρο δεξιά) βεβαιώνουν πως είναι σε πλήρη ετοιµότητα να ικανοποιήσουν οποιαδήποτε ανάγκη προκύψει στα πλαίσια των επενδυτικών αναγκών των αγροτών αλλά και ενόψει των απαιτητικών εαρινών και θερινών εργασιών.

Στη Βιολογική Γεωργία τώρα, είναι πολύ πιθανό να ικανοποιηθεί τώρα και το αίτηµα για τη διετή παράταση στις δεσµεύσεις των «νεοεισερχόµενων». Το ίδιο ισχύει και για το αίτηµα παραγωγών που έκαναν αίτηση στην 3η προκήρυξη του Μέτρου, εντάχθηκαν, αλλά αµέσως µετά απεντάχθηκαν καθώς έκλεισαν εκπρόθεσµα σύµβαση µε φορέα πιστοποίησης (µετά το 15νθήµερο). Μάλιστα, για το ζήτηµα αυτό είχε ενηµερωθεί και η γενική γραµµατεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που έβλεπε θετικά το ζήτηµα δικαίωσής τους, αλλά οι διαδικασίες είχαν «παγώσει».

Νέα µέτρα στα σκαριά

Πληροφορίες της Agrenda αναφέρουν πως στην ατζέντα των τροποποιήσεων στα Προγράµµατα Αγροτικής Ανάπτυξης, βρίσκονται και νέα Μέτρα ώστε να υπάρξει στήριξη νέων επενδύσεων ή των εισοδηµάτων ορισµένων οµάδων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Αποδέσµευση ίδιων κεφαλαίων

Όσον αφορά συγκεκριµένα την «Εµπορία-Μεταποίηση» οι πληροφορίες λένε πως ειδικότερα για το ζήτηµα της ρευστότητας, έχει γίνει η πρόταση από τις αρµόδιες διαχειριστικές αρχές για αποδέσµευση των ίδιων κεφαλαίων για τα οποία έχουν βαθµολογηθεί οι δικαιούχοι όσον αφορά το κριτήριο «ωριµότητα της επένδυσης» και τα οποία δεσµεύονται να τα καταθέσουν µε το αίτηµα πρώτης πληρωµής.

Πηγή: https://www.agronews.gr

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this