fbpx
Written by REKOR

Για 17 Μαρτίου προορίζεται η ειδική 175 εκατ. στο βαµβάκι

Μια πληρωµή, ύψους περί τα 175 εκατ. ευρώ, που «δουλεύτηκε» από τους διοικητικούς του ΟΠΕΚΕΠΕ προκειµένου να έρθει νωρίτερα από πέρυσι και µάλιστα µαζί µε τη συνδεδεµένη στο σπαράγγι -ως είθισται- αλλά και αυτή της βιοµηχανικής ντοµάτας. Από την αρχή ανέφεραν ότι η πληρωµή θα γίνει το δεύτερο δεκαήµερο του µήνα, ενώ από τις κατά τόπους διευθύνσεις του φορέα µέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραµµές άφηναν ανοιχτό και το ενδεχόµενο µιας πίστωσης την επόµενη εβδοµάδα από Τρίτη 10 µέχρι και Πέµπτη 12 Μαρτίου. Ωστόσο οι τελευταίες πληροφορίες από υψηλόβαθµα στελέχη του φορέα τοποθετούν την εν λόγω πίστωση το νωρίτερο στις 17 του µήνα. Να σηµειωθεί ότι στην ίδια παρτίδα περιλαµβάνονται και οι ειδικές ενισχύσεις για τα νησιά του Αιγαίου συνολικού ποσού 1 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τώρα τα ποσά των παραπάνω ενισχύσεων να σηµειωθεί ότι το πριµ στους βαµβακοπαραγωγούς για το 2019 θα ανέλθει στα 64,6 ευρώ ανά στρέµµα, λόγω της αύξησης των εκτάσεων που καλλιεργήθηκαν στη χώρα το προηγούµενο έτος. Μάλιστα, σε πρόσφατη γραπτή του απάντηση στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παραδέχεται «µείωση του καθαρού κέρδους των βαµβακοπαραγωγών για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, αποδίδοντας το γεγονός στην αύξηση της καλλιεργούµενης έκτασης και της χαµηλής τιµής για το προϊόν σε διεθνές επίπεδο». Για το σπαράγγι, µε προϋπολογισµό του έτους κάτι λιγότερο από 1 εκατ. ευρώ, η συνδεδεµένη εκτιµάται ότι θα ανέλθει περί τα 53 ευρώ το στρέµµα και στη βιοµηχανική ντοµάτα περί τα 65 µε 66 ευρώ το στρέµµα και συνολικό µπάτζετ περίπου 3 εκατ. ευρώ. Και οι δύο αυτές συνδεδεµένες αναµένεται να είναι µειωµένες από τα αντίστοιχα περσινά ποσά.

Το άλλο µεγάλο κοµµάτι τόσο για τους παραγωγούς που αφορά όσο και για το ποσό που θα διατεθεί  έχει να κάνει µε τις συνδεδεµένες στα ζωικά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πίστωση θα γίνει την εβδοµάδα πριν το Πάσχα, γεγονός για το οποίο ενηµερώθηκαν πρόσφατα και οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι από στελέχη του οργανισµού, σύµφωνα µε τα οποία «η εν λόγω πίστωση δεν πρόκειται να γίνει πριν τα τέλη Μαρτίου, δεδοµένου ότι δεν έχουν ακόµα ολοκληρωθεί οι διασταυρωτικοί έλεγχοι». Μάλιστα επ’ αυτού τα µέλη της Οµοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας ζητούν από την πολιτική ηγεσία της πλατείας Βάθη η πληρωµή της συνδεδεµένης αιγοπρόβειου, να γίνει γρηγορότερα από πέρυσι και να είναι και αυξηµένη.

Υπενθυµίζεται ότι πέρυσι η πληρωµή των συνδεδεµένων στο αιγοπρόβειο κρέας και τα βοοειδή έγιναν τη Μεγάλη Τρίτη 23 Απριλίου. Όσον αφορά το πρόβειο και αίγειο κρέας για το έτος 2018 πιστώθηκαν 48 εκατ. ευρώ, σε περίπου 39.000 παραγωγούς, µε την ενίσχυση στα 9,35 ευρώ ανά επιλέξιµο ζώο. Στο βόειο κρέας περίπου 8.000 παραγωγοί µοιράστηκαν 33 εκατ. ευρώ, µε το ύψος της ενίσχυσης στα 171 ευρώ ανά επιλέξιµο θηλυκό ζώο.

Εν τω µεταξύ, τακτοποιήσεις υπολοίπων του 2019 που αφορούν τα προγράµµατα και ζηµιές ΕΛΓΑ της περσινής χρονιάς περιλαµβάνουν οι πληρωµές για τους αγρότες αυτό το διάστηµα. Στις πρόσφατες πιστώσεις διευθετήθηκε το ζήτηµα του υπόλοιπου 25% της Νιτρορύπανσης του 2019 για όσους δικαιώθηκαν από τις ενστάσεις µετά την παράταση για την προσκόµιση των αδειών χρήσης νερού. Υπολογίζεται ότι οι πιστώσεις της περασµένης εβδοµάδας αφορούσαν περίπου 3.200 Θεσσαλούς που µοιράστηκαν το ποσό των 6,5 εκατ. ευρώ.

Εντός Μαρτίου το επίδοµα των ορεινών για το 2018

Μέσα στον Μάρτιο αναµένεται να καταβληθεί το επίδοµα ορεινών και µειονεκτικών περιοχών του 2018 για περίπου 5.000 δικαιούχους, ενώ για το επίδοµα του 2019 ξεκινάει η υποβολή των αιτήσεων στα ΚΕΠ µε συγκεκριµένα δικαιολογητικά. σύµφωνα µε τη σχετική ΚΥΑ, το ύψος της εισοδηµατικής ενίσχυσης ανέρχεται σε 600 ευρώ ετησίως εφόσον το ετήσιο εισόδηµα δεν υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ και σε 300 ευρώ ετησίως εφόσον το εισόδηµα κυµαίνεται µεταξύ 3.001 ευρώ ως 4.700 ευρώ.

Η εισοδηµατική ενίσχυση ορεινών και µειονεκτικών περιοχών καταβάλλεται στους δικαιούχους εφάπαξ κάθε έτος µε πίστωση στον ενεργό λογαριασµό του δικαιούχου εντός των δέκα πρώτων ηµερολογιακών ηµερών του µήνα που έπεται της ολοκλήρωσης της επεξεργασίας της κάθε αίτησης. Για την καταβολή του επιδόµατος του 2019, µετά τη δηµοσίευση της ΚΥΑ, προβλέπεται να ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων οι οποίες όπως ορίζεται θα πρέπει να υποβληθούν µέχρι 15 Μαΐου.

Πηγή: https://www.agronews.gr

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this